Massasjeterapi

Massasjeterapi er en helserelatert, trygg og effektiv behandlingsform som er spesielt godt egnet for å motvirke stress og muskelspenninger. Våre massasjeterapeuter er alle medlemmer i Norges Massasjeforbund og har utdanning og kunnskap om medisinske fag og massasje. Massasjeterapeutene hos NMF har spisskompetanse på bløtvevsbehandlinger.

Vanlige årsaker for å bestille time:

stressrelaterte plager
kroniske smerter for lindring
hodesmerter
svimmelhet
hofte- og knesmerter
spenninger i nakke, skulder og rygg

Massasje kan benyttes ved følgene tilstander:


Smerter

Massasje lindrer og forebygger smerter og andre plager som stammer fra anspent / forkortet muskulatur, herunder myoser og triggerpunkter. Muskelrelaterte smerter kan kureres med massasje. Andre smertetilstander kan lindres eller forebygges med massasje

Betennelsestilstander

En del betennelsestilstander i senefester kan være forårsaket av . muskelspenninger eller aktive triggerpunkt med utstrålende smerte til andre områder av muskulaturen. Massasje skal ikke benyttes direkte på et område med aktiv betennelse, men muskelspenninger og triggerpunkt i andre deler av muskelen kan behandles. Ofte er betennelsen i senen sekundær til muskelspenningen eller triggerpunktet, og man kan derfor i mange tilfeller fjerne årsaken til betennelsen på denne måten

Stress

Når spenninger i kroppen slipper taket vil man ofte lettere kunne håndtere hverdagens plikter og oppgaver.

Mental og fysisk utmattelse

Man kan oppleve økt energi og motivasjon etter massasje.

Smerter i skuldre, nakke og rygg
Smerter i skuldre, nakke og rygg kan reduseres eller forsvinne helt dersom smertene er forårsaket av anspent muskulatur eller irriterte nerver grunnet slike spenninger.

Nedsatt fleksibilitet i muskler og ledd

Ved massasje kan man oppleve økt fleksibilitet i muskler og ledd. Sårhet og stivhet i muskulaturen dempes eller forsvinner.

Muskelspasmer og kramper Muskelspasmer og kramper: kan dempes eller forsvinne.

Sårhet i muskulaturen grunnet overanstrengelse: Sårhet i musklaturen grunnet overanstrengelse kan reduseres og forebygges.

Nedsatt sirkulasjon: 

Kroppens væskesirkulasjon forbedres etter massasje. Dette gir økt tilgang på næringsstoffer og oksygen, og økt utskillelse av avfallsstoffer fra kroppens celler og vev.

Nedsatt blodsirkulasjon i armer og bein: 

Kalde hender og føtter kan skyldes nedsatt blodsirkulasjon i armer og bein. Massasje kan bidra til å forbedre dette.

Treg fordøyelse: 

Massasje kan øke næringsopptak og utskillelse som en konsekvens av økt generell væskesirkulasjon og avspenning.

Redusere fine linjer mindre rynker i ansiktet: 

Ansiktsmassasje kan redusere fine linjer/mindre rynker og forbedre hudens utseende.

Hodepine og slitne øyne:

Hodepine og slitne øyne for eksempel grunnet mye arbeid ved datamaskin kan reduseres.

Søvnproblemer: 

Det generelle nivået av avspenning økes ofte i stor grad etter massasje. Hvis årsaken til søvnproblemene er fysiske eller psykiske spenninger, vil man ofte oppleve forbedret søvnkvalitet ved regelmessig massasje.

Etter skade eller inngrep:

Massasje kan fremskynde helingsprosessen. Men massasje gis aldri direkte på området før etter at sår har grodd. Visse massasjeteknikker kan redusere dannelsen av arrvev.

Mildt og moderat forhøyet blodtrykk: 

Mildt og moderat forhøyet blodtrykk kan senkes midlertidig etter

 massasje

Behov for restitusjon: 

Massasje virker forebyggende på muskelplager, og øker restitusjonen i muskulatur etter trening raskere enn ved hvile.

Man kan oppleve fornyet trivsel, selvtillit og kontroll i eget liv: På grunn av den positive effekten på nervesystemet, nevrotransmittere og fysiske og psykiske spenninger kan man ved regelmessig massasje oppleve fornyet trivsel, sevtillit og kontroll i eget liv.

Hvordan jobber en massør?

Massøren vil ved første møte, i samarbeid med deg, skrive en pasientjournal. Det er viktig at du opplyser om eventuelle sykdommer, skader eller inngrep som kan være relevante, eventuelle symptomer du ønsker hjelp for og ditt ønske for behandlingen. Massøren kan gjøre en holdningsvurdering og teste for spent muskulatur.

Massøren kan behandle plager som har sin årsak i muskelspenninger, samt bidra til generell avspenning og velvære. En klassisk massør kan tilpasse behandlingen slik at massasjen etter ønske og behov, kan virke avspennende og behagelig eller orientert mot å behandle muskelplager.

Velvære og avspenning

Når ønsket for behandlingen er velvære og avspenning, bruker massøren en kombinasjon av overflatiske og dyptvirkende teknikker, men holder seg hele tiden innenfor det som pasienten opplever som behagelig. Lette strøk, som benyttes mye i avspenningsmassasje, stimulerer velvære-senteret i hjernen (anterior cingulate cortex, ACC). Dette senteret regulerer mange autonome funksjoner, som utskillelse av dopamin, hjerteslagfrekvens og blodtrykk. Videre kan slik massasje bidra til å dempe aktiviteten i det sympatiske nervesystemet, med andre ord dempe stress. Man vil ofte føle seg avslappet og revitalisert både fysisk og psykisk etter en slik massasje.

Behandling av muskelplager

Ved muskelplager eller dysfunksjon, vil massøren arbeide mer punktspesifikt og dypere i vevet. Man kan oppleve ømhet eller sårhet i anspent muskulatur. Årsaken er at det i området der vevet er for tett, oppstår en lokal iskemi, eller oksygenmangel, på grunn av redusert blodsirkulasjon. Samtidig vil det bli en mangel på næringsstoffer til cellene og en opphopning av avfallsstoffer. Når massøren bearbeider muskulaturen slik at disse spenningene slipper taket, normaliseres funksjonen i dette området og ømheten avtar. Selv om denne type behandling kan oppleves som mindre behagelig enn avspenningsmassasje, skal massøren til enhver tid forholde seg til og respektere pasientens individuelle smertegrense. I mange tilfeller kan pasienten oppleve ømhet i den bearbeidede muskulaturen like etter behandling, men dette vil avta. Spenningene vil begynne å løse seg opp og ømheten vil forsvinne parallelt med at blodsirkulasjonen får komme til i området som har vært anspent.

(tekst tatt fra Norges Massasjeforbund sine nettsider www.massasjeforbundet.no)